תפריט

כל מה שצריך לדעת על חג חנוכה לילדים

בעמוד זה נלמד כל מה שצריך לדעת על חג חנוכה, תוכלו לקרוא על שמות החג, מנהגיו ומקורו, לקרוא על סיפור חנוכה והמכבים, להאזין לברכות החג, להכיר שירי חנוכה לילדים וכן להוריד דפי צביעה וגם דפי עבודה להדפסה. 

כל מה שצריך לדעת על חג חנוכה - תוכן עניינים

מהו חג חנוכה

חג חנוכה, הלא הוא חג האורות, הוא זמן של שמחה, אור והכרת תודה והוא תזכורת לניצחון הטוב על הרע ולחשיבות החירות והאמונה. חנוכה הוא חג שנחגג במשך שמונה ימים ולילות וחוגגים אותו בתאריך כ”ה בכסלו (בדר”כ חודש דצמבר).. 

במהלך החג אנו מספרים סיפור מלפני זמן רב שהתרחש במאה השנייה לפני הספירה, כאשר אנטיוכוס והצבא הסלווקי (יווני-סורי) כבש את ארץ ישראל וניסה לגרום ליהודים להפסיק לעסוק בדתם. אסור היה ליהודים ללמוד תורה או לקיים את מנהגיהם ובית המקדש בירושלים חולל. אך קבוצה קטנה של יהודים בשם החשמונאים בהנהגת מתתיהו הכהן קמה נגד הצבא הסלווקי והחלה מרד!

לאחר שלוש שנות מרד ולחימה, החשמונאים או בשמם השני – מכבים (כיוון שמי שהנהיג אותם ברמה הצבאית היה יהודה המכבי שהוא בנו של מתתיהו), הצליחו להביס את הצבא הסלווקי ולהחזיר את המקדש לידיים יהודיות.

כשנכנסו המכבים לבית המקדש גילו שכל השמן ששימש להדלקת המנורה (כלי מאור מיוחד עם שבעה קנים) היה מזוהם אך הם הצליחו למצוא פך קטן של שמן טהור ולמרבה הפלא הוא הספיק לשמונה ימים. כדי לחגוג את הנס הזה, הקימו המכבים מזבח לאלוהים ועל חנוכת המזבח קרוי שם החג.

במהלך חג החנוכה אנו מדליקים את החנוכייה (מנורה בעלת שמונה קנים ועוד קן אחד נוסף שנקרא שמש שמשמש להדלקת הנרות האחרים) שבה בכל לילה מוסיפים נר נוסף עד  שבלילה השמיני כל שמונת הנרות דולקים. לזכר נס פך השמן אנו גם אוכלים גם מאכלים מסורתיים שמטוגנים בשמן, כמו לביבות וסופגניות.

שמות חג חנוכה

לחג חנוכה יש מספר שמות ולכל שם יש פירוש משלו:

  • חג חנוכה
    פירוש אחד לשם החג מגיע מלשון חנוכת המזבח. פירוש נוסף הוא ששם החג בנוי משתי מילים: “חנו” ו”כה”.  חנו מלשון חנייה וכה זה התאריך כ”ה, זאת אומרת שחנוכה נקרא כך כיוון שבתאריך כ”ה הפסיקו להלחם. זאת אומרת ניצחו במלחמה ועכשיו יכולים לחנות ולנוח.
  • חג האור
    לפני שחג חנוכה הוא חג השמן, הוא כמובן חג האור! ניצחון המכבים מסמל את ניצחון האור על החושך והדלקת 36 הנרות שאנחנו מדליקים סך הכל בכל חנוכה, נועדה להעצים ולהזכיר בדיוק את זה.
  • חג האורים
    חג האורים הוא שם לחג שתועד בהיסטוריה על ידי יוסף בן מתתיהו שהוא נצר מצד אימו למשפחת החשמונאים (דור 7)
  • חג הניסים
    בחג חנוכה קרו שני ניסים. כמובן נס פך השמן אך גם נס ניצחון המעטים על הרבים שהוא למעשה ניצחון הרוח על החומריות.
  • חג החורף
    חג החורף הוא לא שם רשמי של חנוכה אבל הוא מתקשר אליו מבחינת התקופה. בתקופה זו הימים מתחילים להתארך ומחשיך מאוחר וזה מתקשר לנושא גירוש החושך והדלקת נרות החנוכייה.
  • חג הזיתים
    תקופת חג חנוכה היא סוף המועד של הבאת הביכורים שמתחילה בחג סוכות ובה מסיימים את מסיק הזיתים והפקת השמן. למעשה לפני מרד החשמונאים, היה חג שמוקדש לשמן המופק מהזיתים בתקופה זו אך ניצחון המכבים הפך להיות החג המרכזי.
  • שמות נוספים: חג הגבורה, חג המכבים

סיפור חנוכה ומכבים

סיפורנו מתחיל ביהודים שגרו בארץ ישראל במאה השני לספירה והיו תחת שלטונו של אנטיוכוס אפיפנס, המלך הסלווקי (סורי-יווני), שכבש את ארץ ישראל. בשנת 167 לפני הספירה, אנטיוכוס הטיל על היהודים גזרות השמד אשר אסרו עליהם לקיים את דתם ובנוסף, הצבא הסלווקי חילל את בית המקדש בירושלים, המקום הקדוש ביותר ליהודים.

גזרות השמד

גזירות השמד אלה כללו בין השאר:

  • איסור עיסוק ביהדות וקיום מנהגים וחוקים יהודיים.
  • איסור לימוד התורה וקיום טקסים יהודיים כמו ברית מילה.
  • הריסת בית המקדש בירושלים וחילול חפצי הקודש שבתוכו.
  • אילוץ היהודים לעבוד את האלים היוונים ולהשתתף בטקסים פגאניים.
  • הטלת מיסים כבדים על היהודים והחרמת רכושם.
  • הוצאה להורג של כל מי שסירב לקיים את גזירות ההשמד.

מרד החשמונאים

גזירות אלו גרמו סבל רב בקרב היהודים. חלק מהיהודים בלית ברירה אימצו את עבודת האלילים ואת אורחות חייהם של היוונים (ובשל כך הם נקרא מתיוונים)  ואחרים שמרו בקנאות על הדת היהודית אך הגזירות עוררו זעם בקרב כל היהודים ובאמת בעקבות הגזירות, קבוצה קטנה של יהודים, הידועה בשם החשמונאים, החליטה לצאת למרד ונלחמה במלחמת גרילה מול הצבא הסלווקי. את המרד החל מתתיהו הכהן בקריאה “מי לאדוני אלי” והנהיג אותו עד מותו בשנת 166 לפני הספירה, בנו, יהודה המכבי, תפס את מקומו בהנהגה הצבאית. לאחר שלוש שנות לחימה הצליחו המכבים להביס את צבאו של אנטיוכוס ולהשתלט מחדש על בית המקדש.

נס פך השמן

כשנכנסו המכבים לבית המקדש, מצאו שהוא נטמא ושכל השמן בבית המקדש היה מזוהם. הם היו צריכים למצוא שמן טהור כדי להדליק את מנורת שבעת הקנים ששימשה להדלקת המקדש. לאחר חיפושים נרחבים, נמצא רק פך שמן קטן של שמן טהור, שהיה אמור להספיק רק ליום אחד. באורח פלא השמן בער במשך שמונה ימים ונתן למכבים מספיק זמן להכין עוד שמן. 

כדי לחגוג את הנס הזה, הקימו מזבח כדי להודות לאלוהים וכשחנכו אותו, הכריזו היהודים על חנוכה, כדי שנזכור את נס פך השמן. זו הסיבה לכך שבמהלך החג מדליקים נרות בחנוכייה וכן אוכלים מאכלים שומניים.

דמויות מפתח בסיפור חנוכה

מתתיהו החשמונאי

מתתיהו החשמונאי (בן יוחנן הכהן), היה מנהיג ומצביא והוא זה שהחל את מרד החשמונאים. למתתיהו הכהן היו חמישה בנים:

  • יהודה המכבי המוכר לכולנו
  • שמעון התרסי
  • יונתן הוופסי
  • יוחנן הגדי
  • אלעזר החורני


כשאנטיוכוס החל את הגזירות, עזב מתתיהו את ירושלים ועבר למודיעין שם היה לאיש חשוב. הסלווקים רצו לנצל את מעמדו וביקשו ממנו להיות הראשון שיעלה זבח לאלילים שלהם במודיעין. הוא סרב ואף הרג יהודי שכן הסכים לזבוח לאליל וגם את השליח של אנטיוכוס. בעקבות זאת, הוא ברח להרים עם משפחתו ויהודים נוספים והחל לתכנן מרד בסלווקים. מאותו רגע עיקר עיסוקו היה שמירה על התורה וקירוב יהודים שלא יכלו להתקרב ולשמור על הדת בגלל הגזירות. מתתיהו מת בשנת 166 לפני הספירה ומינה את בנו האמצעי, יהודה המכבי, לרשת את מקומו כמצביא היהודים, את בנו השני, שמעון  התרסי, למנהיג הרוחני ואת בנו הצעיר, יונתן הוופסי, כמנהיג המדיני שיפעל לשמור על היהודים מול הרשויות הזרות. 

יהודה המכבי

יהודה המכבי (בן מתתיהו הכהן) היה המנהיג הצבאי של מרד החשמונאים אחרי שאביו מתתיהו נפטר בשנת 166 לפני הספירה. הוא הצליח להגיע להישגים רבים שבסופם הוקמה מדינה חשמונאית. מקור השם מכבי הוא (כנראה) במילה היוונית מקבאיוס ועוברתה למכבי או מקבי. יהודה נפטר בשנת 160 לפנה”ס.

אנטיוכוס הרביעי

אנטיוכוס אפיפנס (אנטיוכוס הרביעי) הוא מלך הסלווקים בין שנת 175 לשנת 164 לפנה”ס. בשנת 167 לפנה”ס הוא הטיל על היהודים את הגזירות שהיו הסיבה לפרוץ מרד החשמונאים.

מנהגי חג חנוכה

את החג חוגגים יהודים ברחבי העולם ובמהלכו ישנם מספר מנהגים ומסורות שאנו נוהגים לפיהם:

הדלקת נרות חנוכה

אחד המנהגים החשובים של החג הוא הדלקת החנוכייה (מנורת שמונה קנים ועוד קן אחד הנקרא “שמש” שנקרא כך כי הוא משמש להדליק את הנרות האחרים). בכל ליל חנוכה אנחנו מדליקים נר אחד נוסף לזה שלפניו עד שכל שמונת הנרות דולקים בלילה השמיני. את השמש אנחנו לא מחשיבים בספירה, זאת אומרת שבלילה הראשון נדליק נר אחד סך הכל, בלילה השני – שני נרות וכן הלאה. בסך הכל נדליק בשמונת הימים – שלושים ושישה נרות.

להדלקת הנרות יש ברכות קבועות המושרות עם לחן אחיד (ברוב המקומות והן חלק מסדר קבוע של הדלקת הנרות. לחצו להאזנה לברכות הדלקת נרות החנוכייה

אכילת מאכלים מטוגנים בשמן

מנהג חשוב נוסף של חנוכה הוא אכילת מאכלים המטוגנים בשמן, כמו לביבות תפוחי אדמה וסופגניות עם ריבה, גם מאכלים אלה נאכלים כדי להנציח את נס פך השמן בבית המקדש.

שירי חנוכה

שירה היא דרך נפוצה לחגוג וישנם הרבה שירי חג מסורתיים רסים המושרים בכל בית, גן ובית ספר.קיפצו לרשימת שירי החג המוכרים ביותר בהמשך המאמר.

דמי / מעות חנוכה

במהלך החג נהוג לחלק לילדים דמי כיס או מטבעות שוקולד. מקור המנהג הזה הוא באירופה והוא מושפע מן המסורת הנוצרית של הענקת מתנות בחג המולד (שנחגג בערך באותה תקופה בשנה)

  •  

משחק בסביבון

הסביבון הוא אולי המשחק הכי אייקוני של החג. מדובר במעין קוביה עם שפיץ וידית. יש בו ארבע פאות שבכל פאה יש אות, במקום פאה תחתונה, יש מעין פירמידה הפוכה ובפאה העליונה ידית אנכית כדי שנוכל להחזיק את הסביבון ולסובב אותו. האותיות על ארבע הפאות הן אותיות עבריות: נ,ג,ה,ש או נ,ג,ה,פ. האותיות האלה יוצרות את ראשי התיבות של המשפט “נס גדול היה שם” שבמהלך השנים זה עודכן ל”נס גדול היה פה”.

אם ניהיה כנים, הסביבון היה קיים הרבה לפני תקופת המכבים ומקורו באירופה אך אומץ בשמחה על ידי הילדים למנהגי החג. במגזר הדתי נהוג לספר שהילדים היו משחקים בסביבון בזמן שהאחרים היו לומדים תורה וכששמעו חיילים סלווקים מגיעים, היו מזהירים את לומדי התורה וכולם היו מצטרפים למשחק בסביבונים.

איך משחקים בסביבון

  • כל שחקן בתורו מסובב את הסביבון ומודדים זמן השחקן שהסביבון שלו הסתובב הכי הרבה זמן לפני שנפל, הוא המנצח.
  • צורת משחק נוספת היא לכתוב מראש משימות שמתחילות באותיות שעל הסביבון, לדוגמה:

    נ – נשק את אבא
    ג – גרום לאחד החברים לצחוק
    ה – הבא חולצה בצבע ירוק
    פ – פסק רגליים ומחא כף 3 פעמים

    ואז כל שחקן בתורו מסובב את הסביבון ומבצע את המשימה על סמך האות שעליה הסביבון נוחת.

מה ההבדל בין חנוכייה למנורה

ההבדל בין חנוכייה למנורה הוא פשוט. במנורה שהייתה בבית המקדש היו שבעה קנים ובחנוכייה שאנחנו מדליקים בחג, יש תשעה קנים – שמונה קנים לנרות ועוד אחד לשמש איתו מדליקים את הנרות האחרים, אך הוא אינו נכלל בספירה. הסיבה לכך שבחנוכייה יש שמונה קני נרות ולא שבעה כמו במנורה, היא לזכר נס פך השמן שהספיק לשמונה ימים ובגללו אנו גם חוגגים את החג במשך שמונה ימים.

למה אוכלים מאכלים עם שמן בחנוכה?

אנו אוכלים מאכלים שומניים כדי להנציח את נס פך השמן וכן כי בדיוק בתקופה זו, בעבר, היה חג קדום שנקרא חג השמן שבו חגגו את מסיק הזיתים שמתרחש בתקופה זו של השנה ואת הפקת השמן מן הזיתים.

חידון לחנוכה

לאחר קריאת סיפור חנוכה, וקריאה על דמויות המפתח בו ועל מנהגי החג, בואו נראה אם תוכלו לענות על השאלות שבחידון!

סדר הדלקת נרות חנוכה

בזמן הדלקת נרות החנוכייה יש שלוש ברכות שאנו מברכים (עם לחן קבוע) ועליהן עונים אמן:

  • בָּרוּךְ אַתָּה יְהֹוָה אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם אֲשֶׁר קִדְּשָׁנוּ בְּמִצְוֹתָיו וְצִוָּנוּ לְהַדְלִיק נֵר שֶׁל חֲנֻכָּה.
  • בָּרוּךְ אַתָּה יְהֹוָה אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם שֶׁעָשָׂה נִסִּים לַאֲבוֹתֵינוּ בַּיָּמִים הָהֵם בַּזְּמַן הַזֶּה.
  • בָּרוּךְ אַתָּה יְהֹוָה אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם שֶׁהֶחֱיָנוּ וְקִיְּמָנוּ וְהִגִּיעָנוּ לַזְּמַן הַזֶּה.(ברכה זו נאמרת רק בערב הראשון של חנוכה בזמן הדלקת הנר הראשון)
סדר הדלקת נרות חנוכה

לאחר הדלקת הנרות נהוג לשיר את השיר “הנרות הללו

“הַנֵּרוֹת הַלָּלוּ אָנוּ מַדְלִיקִין,
הַנֵּרוֹת הַלָּלוּ אָנוּ מַדְלִיקִין,
עַל הַנִּסִּים וְעַל הַנִּפְלָאוֹת
וְעַל הַתְּשׁוּעוֹת וְעַל הַמִּלְחָמוֹת
שֶׁעָשִׂיתָ לַאֲבוֹתֵינוּ
שֶׁעָשִׂיתָ לַאֲבוֹתֵינוּ
בַּיָּמִים הָהֵם, בַּיָּמִים הָהֵם
בַּיָּמִים הָהֵם, בַּזְמַן הַזֶּה”

ומיד לאחר מכן, פוצחים בפיוט “מעוז צור

“מָעוֹז צוּר יְשׁוּעָתִי לְךָ נָאֶה לְשַׁבֵּחַ.
תִּכּוֹן בֵּית תְּפִלָּתִי וְשָׁם תּוֹדָה נְזַבֵּחַ.
לְעֵת תָּכִין מַטְבֵּחַ מִצָּר הַמְנַבֵּחַ.
אָז אֶגְמוֹר בְּשִׁיר מִזְמוֹר חֲנֻכַּת הַמִּזְבֵּחַ.”

טקס הדלקת נרות החנוכייה

הידעת?

לפיוט "מעוז צור" יש 6 "בתים". אנו שרים בדרך כלל רק את "הבית" הראשון.

רשימת שירי חנוכה לילדים המוכרים ביותר

  • ימי החנוכה
  • חנוכה חג יפה כל כך
  • חנוכיה לי יש
  • לכבוד החנוכה
  • נרותי הזעירים
  • נר לי דקיק
  • באנו חושך לגרש
  • כד קטן
  • מי ימלל
  • הנרות הללו
  • מעוז צור
  • הבה נרימה
  • סביבון סוב סוב סוב
  • מעשה בלביבה (חנה זלדה)

מחרוזת שירי חנוכה לילדים להאזנה

מתכון סופגניות לילדים

סופגנייה היא ה-מאפה המוכר של החג. למעשה הוא מגיע למדפי המאפיות כבר בחודש אוקטובר, כחודשיים לפני החג. את הסופגניה מכינים מבצק (רצוי מתוק) אותו מטגנים בשמן עמוק ולאחר מכן ממלאים בריבה (או כל מילוי מתוק אחר כמו שוקולד או קרם) ומעל הסופגניה, מפזרים אבקת סוכר.

המתכון הזה יוצר כ8-10 סופגניות, תלוי בגודל הסופגניות ומדובר בסופגניות טעימות שהן פינוק מושלם לחג או למעשה בכל זמן אחר בשנה.

רכיבים:

  • 1 כוס קמח (רגיל או תופח)
  • 1/4 כוס סוכר
  • 1 כפית אבקת אפייה
  • 1/4 כפית מלח
  • ביצה 1
  • 1/4 כוס חלב
  • 2 כפות שמן קנולה
  • 1/2 כוס ריבה או שוקולד למילוי (לבחירתכם)
  • 1 ליטר שמן קנולה לטיגון
  • אבקת סוכר לפיזור מעל הסופגניה
ילדה אוכלת סופגניה
סופגניות, חנוכייה ואווירת חג

הוראות הכנה:

1. בקערה גדולה מערבבים היטב את כל המצרכים היבשים: קמח, סוכר, אבקת האפייה והמלח עד שהם מאוחדים.

2. בקערה נפרדת, טורפים את הביצה, יחד עם החלב ו2 כפות שמן הקנולה. יוצקים את קערת המצרכים הרטובים לתוך קערת המצרכים היבשים ומערבבים עד שנוצר בצק.

ערבוב בצק הסופכניה

3. את הבצק הופכים על משטח מקומח ומרדדים אותו עם מערוך עד לעובי של כ-1/2 ס”מ. לאחר מכן חותכים עיגול. ניתן לעשות את זה עם חותכן עוגיות, ספל או קערה קטנה.

רידוד בצק הסופגניות לעיגולים

4. את ליטר שמן הקנולה, שופכים לסיר גדול ומחממים על אש בינונית-גבוהה עד שהוא מגיע לכ190 מעלות. כשהשמן רותח, זורקים בזהירות את הסופגניות לשמן החם ומטגנים כ-2 דקות מכל צד, או עד שהן מזהיבות.

5. השתמשו במלקחיים או כף מחוררת כדי להוציא את הסופגניות מהשמן והעבירו אותן לצלחת מרופדת בנייר סופג.

טיגון סופגניות

6. קחו שקית זילוף ומלאו אותה במילוי הריבה או השוקולד ולאחר שהסופגניות התקררו מעט, השתמשו בסכין חדה כדי לחתוך חור קטן בצד של כל סופגניה וסחטו את המילוי אל תוך החור בסופגניה. אופציה נוספת היא להשתמש במזרק מפלסטיק, לתקוע אותו בצד הסופניה או מעל ולסחוט את המילוי אל תוך הסופגניה.

7. לבסוף מפזרים את אבקת הסוכר על הסופגניות ומגישים!

הוספת המילוי לסופגניות

מתכון לביבות לילדים

עוד מתכון טעים במיוחד באווירת חג הוא מתכון ללביבות תפוחי אדמה שילדים אוהבים!

רכיבים:

  • 2 כוסות תפוחי אדמה מגוררים
  • 1/2 כוס בצל מגורר
  • 1 ביצה גדולה, טרופה
  • 2 כפות קמח
  • 1/2 כפית מלח
  • שמן קנולה לטיגון
לביבות תפוחי אדמה

הוראות:

1. מערבבים בקערב את תפוחי האדמה המגוררים, הבצל, הביצה, הקמח והמלח עד לקבלת תערובת אחידה.

2. מחממים את השמן במחבת גדולה על אש בינונית-גבוהה. (שפכו שמן עד לגובה של כחצי סנטימטר)

3. זרקו כף גדושה מתערובת תפוחי האדמה לתוך השמן החם (בזהירות!) ובעזרת מזלג או כף שטחו אותן מעט.

מערבבים את תערובת הלביבות

4. משאירים מרווח של כסנטימטר או שניים בין הלביבות ומטגנים אותן בקבוצות עד שהן פריכיות וזהובותם משני הצדדים (זה יוצא כ2-3 דקות לכל צד.)

5. השתמשו במלקחיים או כף מחוררת כדי להעביר את הלביבות המטוגנות לצלחת מרופדת בנייר סופג.

6. הגישו את הלביבות כשהן חמות.

אם הילדים רוצים לעזור, הם יכולים לעזור בשלבים 1-3 של המתכון הזה: גרירת תפוחי האדמה, ערבוב המרכיבים והורדת תערובת הלביבה לטיגון אך הקפידו לפקח עליהם מקרוב כשהם ליד השמן החם.

טיגון לביבות במחבת

שאלות ותשובות לסיכום חג חנוכה לילדים

חג חנוכה, המכונה גם חג האורות, הוא חג יהודי בן שמונה ימים המנציח את חנוכתו מחדש של בית המקדש השני בירושלים בזמן מרד המכבים.

חג החנוכה נחגג החל מכ”ה בכסלו ונמשך עד ב’ בטבת או ג’ בטבת.

בחג חנוכה חוגגים את ניצחון החשמונאים במרד נגד הסלווקים, את נס פך השמן ואת חנוכת המזבח בבית המקדש לאחר שחרורו מידי הסלווקים.

מנהגי החג כוללים הדלקת נרות בחנוכייה, משחק בסביבונים, אכילת מאכלים ספוגים בשמן כמו סופגניה ולביבות וחלוקת מעות חנוכה

השמות הנוספים של חג חנוכה הם חג האור, חג האורים חג הניסים, חג החורף, חג הזיתים, חג הגבורה וחג המכבים

גזירות השמד היו מערכת חוקים שהטיל המלך הסלווקי אנטיוכוס הרביעי על היהודים במאה השנייה לפני הספירה. חוקים אלו נועדו לדכא את הדת היהודית ולאלץ את היהודים לאמץ מנהגים ואמונות יוונים. כל מי שסירב לאמץ את החוקים האלה, הוצא להורג.

  • ברוך אתה אדוני המלך, אשר קידשנו במצוותיו וציוונו להדליק נר של חנוכה
  • ברוך אתה אדוני, אלוהינו מלך העולם, שעשה ניסים לאבותינו בימים ההם בזמן הזה
  • ברוך אתה אדוני, אלוהינו מלך העולם, שהחינו וקיימנו והגיענו לזמן הזה (ברכה זו נאמרת רק בערב הראשון של החג בזמן הדלקת הנר הראשון)

במנורה שבעה קנים ובחנוכייה תשעה קנים (8 קנים לנרות וקן אחד לשמש)

אכילת מאכלים עם שמן נועדה להזכיר לנו את נס פך השמן

דפי עבודה לחנוכה

דפי צביעה לחנוכה

רוצים לקבל עוד דפי עבודה ותכנים לימודיים? בואו לקבוצת הפייסבוק / הוואטספ!

אהבתם?
מכירים מישהו שזה יעניין אותו?
שתפו איתו את המאמר!

בְּרוּכִים הַבָּאִים לְקוּרְס הַהֲכָנָה לְכִתָּה א'